Gå til hovedindhold

Vi tester: Mindfulness mod smerter

Kan mindfulness gøre en forskel i forhold til kroniske smerter? Det satte vi smerteramte Louise Rendtorff og psykolog Mette Nyrup til at teste gennem et forløb, der bød på både positive overraskelser og uforudsete udfordringer. Læs her, hvordan det gik, hvorfor mindfulness kan være et redskab mod kroniske smerter og få gode råd til selv at komme i gang.

I en nylig undersøgelse blandt knapt 1.700 medlemmer af UlykkesPatientForeningen svarer 73 pct. af de adspurgte smertepatienter, at de tager smertestillende medicin fra Panodil til morfinholdig medicin uden, at det smertedækker dem helt.

Der er således et udtalt behov for nysgerrighed overfor andre metoder til lindring af kroniske smertetilstande. I tråd med den nye smerteforståelse er det derfor oplagt at se på metoder, som arbejder ud fra et integreret biopsykosocialt perspektiv, og i denne forbindelse er mindfulness et
rigtigt godt bud.

Hvordan kan mindfulness påvirke kroniske smerter?

Vores instinktive reaktion på smerter vil være at forsøge at fjerne dem og undgå fremtidig smerte. Dette er selvsagt ikke en hensigtsmæssig strategi, når smerterne er blevet kroniske. Her handler det om at leve bedst muligt med smerterne.

Heldigvis findes der efterhånden solid forskningsmæssig dokumentation for, at mindfulness kan have en positiv indvirkning på kroniske smerter. At træne mindfulness handler om at få et mere neutralt forhold til smerterne, idet man anerkender og accepterer smerternes tilstedeværelse uden at investere tanker og følelser i dem.

Med mindfulness bliver smerterne til en slags baggrundsstøj, som bare er der, frem for et irritationsmoment, som man bruger energi på at forsøge at fjerne. På den måde opnår man en grad af kontrol over smerterne, fordi man bliver i stand til at stoppe negative tanker og følelser.

Mindfulness til håndtering af CPRS

I forbindelse med et ukompliceret håndledsbrud efter et fald i 2020 fik Louise Rendtorff konstateret den sjældne, kroniske nervesygdom CPRS (Komplekst Regionalt Smertesyndrom).

CPRS viser sig blandt andet ved svidende og brændende smerter, der kan intensiveres og spredes til andre kropsdele ved yderligere fald, stress eller negative tanker. Et af hovedformålene med Louises rådgivningsforløb hos psykolog Mette Nyrup var derfor at finde håndgribelige værktøjer til håndtering af kroniske smerter.

I forløbet blev det klart, at Louises frygt og angst i mindre grad relaterede sig til smerterne i sig selv, men derimod til tankerne om smerterne og deres potentielt negative indvirkning på Louises oplevede muligheder for at leve et frit og meningsfuldt liv.

Derfor besluttede de to sig for at afprøve mindfulness.

Forløbet med mindfulness

I forløbet brugte de lydfilen Fred med tanker, som er udgivet af Eve Bengta Lorenzen, der er en af pionererne inden for mindfulness i Danmark med mere end 40 års erfaring.

Fred med tanker indeholder fem særskilte kapitler i forskellig længde, som beskæftiger sig med opmærksomhed, arbejde med negative tanker samt gående meditation. I et tre uger langt forløb skulle Louise minimum én gang dagligt lytte til et af kapitlerne i Fred med tanker og gerne flere, hvis motivationen var til det.

Louise blev instrueret i at eksperimentere med, hvilket tidspunkt på dagen som passede bedst. Ligeledes var der frit spillerum til at udføre øvelserne siddende, liggende eller gående. Gennem de tre uger havde hun opfølgende kontakt med psykologen Mette via samtale eller sms et par gange om ugen.

Hvordan gik det med mindfulness mod CPRS?

I forbindelse med evaluering af forløbet fortæller Louise:

- Effekten var langt bedre end medicin, men det var sværere at praktisere end at sluge en pille.

Ifølge Louise har fordelen ved mindfulness især været muligheden for at observere sit eget indre og blive bevidst om, hvor hurtigt tanker skaber følelser.

Mindfulness gør det muligt at blive opmærksom på negative tanker og nuancere dem, inden man ender i et sort hul.

Desuden fremhæver hun, at det har været godt at være forpligtet i et forløb. I starten var det utrolig svært bare at være i smerterne og ubehaget uden at bruge de sædvanlige afledningsstrategier. Derfor er Louise næsten sikker på, at hun havde droppet mindfulness igen, hvis der ikke havde været en forpligtelse og en rådgiver at dele de svære situationer med.

I dag oplever Louise, at brugen af mindfulness er gået fra at være en ”forpligtelse” til at være et ”frikvarter”.

Der findes som bekendt ingen roser uden torne. Således oplevede Louise og Mette også tekniske udfordringer, da der pludselig opstod problemer med at afspille lydfilerne fra Fred med tanker. Da dette skete i en weekend, hvor Louise var motiveret for at opfylde målsætningen om daglig meditation, fandt hun selv mindfulness meditationer på bl.a. YouTube og hos psykologen Ane Katrine Beck.

I forhold til gratis meditationer har udfordringen været, at der ofte afspilles reklamer efterfølgende, hvilket muligvis har begrænset udbyttet.

Disse erfaringer fra forsøget var med til at henlede opmærksomheden på betydningen af såkaldte non-specifikke faktorer, som henviser til, at det ikke kun er det faglige indhold, men også faktorer som stemme, form og tempo på meditationerne, som er afgørende for, om brugen af mindfulness bliver succesfuld.

Brug af mindfulness i fremtiden

Forløbet med mindfulness har inspireret Louise i en sådan grad, at hun efterhånden har udviklet et helt katalog af meditationer fra YouTube, Mofibo, podcast med flere. Disse mindfulness-meditationer virker til forskellige formål som søvn, kropsscanninger, hypnoser, korte frokost-meditationer og gå-meditationer.

Desuden har meditationerne forskellig længde, så hun med lethed kan indpasse dem i et varieret dagsprogram.

Direkte adspurgt, om Louise vil forsætte med mindfulness i fremtiden, svarer hun:

- Jeg vil klart fortsætte! Men jeg er spændt på, hvad der sker, når forsøget stopper. Jeg håber inderligt, at jeg ikke glemmer de gode følelser af ro og nærvær og oplevelsen af at have et safespace i perioder, hvor nervesystemet buldrer derudaf, lyder det fra Louise, der afslutter med et godt råd til dig, der overvejer at kaste dig ud i mindfulness:

- Vær vedholdende og tålmodig. Det kan godt betale sig at zappe lidt rundt, indtil du finder en stemme og en type meditation, der passer netop dig.