Svage smertestillende: Deres skadelighed undervurderes
Selvom svage smertestillende præparater ligger i skuffen i mange danske hjem, så undervurderer vi den skadelige effekt, som især gigtpræparater har.
Vi bør være meget mere opmærksom på bivirkningerne ved smertestillende præparater. Det mener Gitte Handberg, der er overlæge på Smerteklinikken på Bispebjerg Hospital.
- Gruppen af gigtpræparater, for eksempel Ipren, Ibuprofen og Bonyl er livsfarlige, fordi de kan give mavesår, blodpropper og nyrepåvirkning. Er man et yngre, raskt menneske, kan man godt tage de her stoffer i ganske få dage, men så skal man også stoppe. Er man over 60, så er der flere eksperter, der siger, at man slet ikke bør tage gigtpræparater, siger Gitte Handberg.
Hun finder det på grænsen til absurd, at gigtpræparaterne er så let tilgængelige og så alment brugte.
- Der er jo ikke en bager med respekt for sig selv, som ikke sælger de her præparater, så man kunne sagtens foranlediges til at tro, at det er ingenting og helt ufarligt. Men det er ikke at spøge med, og det virker kun ved akutte smerter, så kroniske smertepatienter bør slet ikke tage dem, siger Gitte Handberg.
Paracetamol er ikke egnet til langtidsbrug
Den anden gruppe af svage smertestillende er paracetamol, for eksempel Panodil og Pamol.
- Paracetamoler er ikke lige så farlige som gigtpræparater, men de har bivirkninger, og de er ikke egnet til langtidsbrug. Har man tandpine eller en anden akut smerte, kan man benytte dem i korte perioder, siger Gitte Handberg.