Sexologi: Smerter skal ikke stoppe intimiteten
At finde tilbage til intimiteten og et tilfredsstillende sexliv kan være en rejse fyldt med muligheder for dem, der lever med kroniske smerter. Ifølge Henriette Kirkegård Rask, sygeplejerske og sexologisk rådgiver, er der mange måder at genopdage glæden ved intimitet på. Det kræver åbenhed, mod og en vilje til at udforske nye veje til nærhed.

Kroniske smerter kan påvirke både krop og sind og gøre intimitet til en særlig udfordring.
Henriette Kirkegård Rask, sygeplejerske og sexologisk rådgiver ved Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter, har gennem sit mangeårige arbejde mødt mennesker med kroniske smerter, der oplever, at kroppen ikke længere reagerer, som den gjorde tidligere i intime situationer, hvilket kan skabe frustration og nedsat lyst.
- Noget af det mest almindelige, jeg hører fra patienter, er, at deres krop ikke længere reagerer, som den gjorde før. Det kan give en følelse af skuffelse og frustration over sig selv. Mange oplever nedsat lyst og trækker sig, når smerterne dominerer, fortæller hun og uddyber:
- Mænd kan føle, at deres seksualitet er tæt forbundet med penetration, men smerter kan gøre det svært at opretholde en rejsning. For kvinder kan træthed og smerter under sex være en barriere. Begge køn kan føle et pres for at leve op til tidligere forestillinger om, hvad sex skal være, hvilket yderligere kan skabe afstand.
En ny tilgang kan hjælpe
For at overkomme udfordringerne er det ifølge Henriette Kirkegård Rask vigtigt, at man er villig til at ændre sin tilgang til intimitet. Hun nævner, at mænd for eksempel kan overveje lægemidler som Viagra for at støtte deres rejsning:
- Det kan være en hjælp på vejen til at genvinde tilliden til ens seksualitet som mand. Når det er sagt, så kan det også være værd at prøve at ændre fokus, siger hun og nævner en mandlig patient, som valgte at fokusere på oralsex som en måde at genfinde nærhed med sin partner:
- Han sagde, at det gav ham følelsen af at kunne tilfredsstille sin partner, selv når smerterne forhindrede andre former for sex.
En af hendes kvindelige patienter ændrede også sit fokus, da hun oplevede smerter under samleje.
- Hun begyndte at eksperimentere med små berøringer og massage og genfandt langsomt glæden ved nærhed med sin partner, og det blev en vej tilbage til intimiteten for dem.
“Seksualitet ændrer sig hele livet, og det handler om at være åben for, at intimiteten kan blive god på en ny måde”
Henriette Kirkegård RaskSkam kan opstå hos begge parter
Når en af parterne lever med kroniske smerter, kan skyld og skam ofte komme i spil – ikke kun hos den smerteramte, men også hos partneren uden smerter.
Henriette Kirkegård Rask nævner, at den partner, der ikke oplever smerter, ofte føler sig splittet mellem egne behov og frygten for at påføre den anden ubehag.
- Her er det vigtigt at tale åbent om disse følelser. At have lyst er en naturlig del af et forhold og bør ikke føre til skyld. Ærlighed kan mindske skammen og hjælpe begge parter med at finde nye måder at være intime på, forklarer hun og understreger, at åbenhed omkring skam og skyld kan være en vigtig del af at genopbygge en tryg ramme for intimitet.
Ved at dele sine tanker og lytte til hinanden kan par skabe et fundament, hvor begge parters behov og grænser respekteres.
Samtalen som nøgle
Åbenhed og kommunikation er ifølge den sexologiske rådgiver afgørende for at finde nye veje til nærhed.
- Jeg taler meget med mine patienter om at lytte til hinanden og skabe et trygt rum til at dele tanker. Det handler om at spørge: Hvordan oplever du vores intimitet for tiden? Eller hvad kan vi gøre for, at vi begge føler os tætte og trygge? siger hun og opfordrer til, at man deler ønsker og finde løsninger sammen fremfor at fokusere på mangler.
- Mange af mine patienter har oplevet, at denne tilgang styrker deres relation og åbner op for en ny måde at forstå hinanden på. Seksualitet ændrer sig hele livet, og det handler om at være åben for, at intimiteten kan blive god på en ny måde.
Find ro og accept i smerterne
Henriette Kirkegård Rask understreger, at accept af smerterne er et vigtigt skridt mod at genfinde intimitet.
- Det handler om at lade smerterne være til stede uden at lade dem fylde alt, siger hun og fremhæver mindfulness og kropsbevidsthedsøvelser som en vej til at skabe en positiv forbindelse til kroppen.
- Det behøver ikke kræve mere, end at man begynder at mærke sin krop, når man vasker sig eller påfører creme. Det kan helt konkret hjælpe med at genopbygge forbindelsen til sig selv, siger hun og anbefaler også at man fokuserer på nærhed uden pres.
- Man kan for eksempel ligge tæt sammen, give hinanden massage eller blot være nøgne sammen uden forventninger. I sidste ende handler det om, at man tør finde modet og viljen til at arbejde med intimitet og seksualitet på ny, og det kan kræve, at man starter helt forfra. Mange oplever en dybere forbindelse til sig selv og deres partner, når de giver slip på tidligere forestillinger og tillader intimiteten at blomstre på ny, afslutter hun.
Gode råd til at genfinde intimiteten
Få Henriettes råd til, hvordan du og din partner kan få intimiteten tilbage og et tilfredsstillende sexliv.