Gå til hovedindhold

Nye regler på arbejdsskadeområdet

Den 1. juli 2024 er nye regler på arbejdsskadeområdet trådt i kraft.

De fleste af reglerne gælder fra ikrafttrædelsesdatoen, men dele af de nye regler vil omfatte allerede anmeldte arbejdsskader.

Sagsbehandlingstiderne skal nedbringes

Et af hovedformålene med de nye regler er at nedbringe sagsbehandlingstiderne på arbejdsskadeområdet ved hjælp af følgende tiltag: 

  • Der indføres en enklere årslønsberegning for sager om erstatning for erhvervsevnetab, der er de sager, der tager længst tid i systemet.
  • Der indføres frister for, hvornår man kan anlægge sag.
  • Der indføres frister for eksterne parter som kommuner, sygehuse, læger mv. til at svare samt bøder, hvis de ikke indsender journaloplysninger til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) efter første rykker.
  • Der indføres skærpede krav til dokumentation for genoptagelse af en arbejdsskadesag, idet de nye oplysninger skal indebære en vis sandsynlighed for, at genoptagelsen vil medføre en ændret afgørelse.

Tilknytningen til arbejdsmarkedet skal bevares

Det er endvidere hensigten, at de nye regler skal bidrage til, at alvorligt tilskadekomne kan bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Den skadesramte vil således blive tilbudt en samtale og en vurdering af uddannelsesmuligheder efter ulykken. 

Og så indføres der en helt ny regel om uddannelsesgodtgørelse, der er en økonomisk støtteordning, der kan modtages i op til 4 år, og som skal hjælpe pågældende tilbage i job via uddannelse. 

Erstatningsniveauet hæves 

Endelig hæves erstatningsniveauet med ca. 100 mio. kr. om året. Det gælder udover den ovennævnte uddannelsesgodtgørelse bl.a. i forhold til følgende ydelser:

  • Højere erstatningsniveau for permanente behandlings-, genoptrænings- og hjælpemiddeludgifter. Engangsbeløbet dækker for afgørelser truffet fra d. 1. juli 2024 hele livet og ikke som hidtil frem til folkepensionsalderen. 
  • Forlængelse af erstatning til børn og unge, der har mistet en forælder. Denne erstatning løber automatisk til barnet fylder 21 år og gælder afgørelser fra d.1. juli 2024. 
  • Voldsoffererstatning: Ny regel for ansatte i omsorgsfunktioner, der har fået en skade efter vold på arbejdspladsen.

Ingen mulighed for at sagsøge

Sidst men ikke mindst afskaffes muligheden for at sagsøge Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

For ulykker anmeldt fra d.1. juli 2024 kan sagens parter alene anlægge sag mod Ankestyrelsen, hvilket betyder, at afgørelsen ikke kan indbringes for domstolene, hvis den ikke er påklaget til Ankestyrelsen.

Du kan læse mere om de nye regler på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside her