Gå til hovedindhold

Naturens døre åbnes: Nyt projekt for medlemmer og pårørende

Med UlykkesPatientForeningens nye naturprojekt tager vi et stort skridt mod at skabe flere muligheder for tilgængelige naturoplevelser i hele landet. Vi har fået midler fra Nordea-fonden til et ambitiøst projekt, der vil møde vores medlemmers behov for både oplevelser og fællesskab. Projektet ledes af Thomas Larsen Schmidt, der med en unik kombination af faglighed, erfaring og personlig passion er den perfekte mand til at realisere projektet.

Skrevet af
Ditte Richter Indholdsredaktør
Fotograf
Thomas Larsen Schmidt Projektleder
Publiceret torsdag den 3. april 2025

Thomas Larsen Schmidt er projektlederen, der skal stå i spidsen for vores nye naturprojekt. Han har en spændende baggrund som arkæolog, hvor han i ti år ledte udgravninger af alt fra stenalderbopladser til skeletter og oldtidens bebyggelser. Da finanskrisen satte en stopper for mange byggeprojekter og dermed arkæologiske udgravninger, tog Thomas en ny retning. Han skiftede til naturvejledning og arbejdede i Friluftsrådet, hvor han fokuserede på udvikling af naturvejledning, frivillighedsprojekter og tilgængelighed. Senere blev han projektleder og naturvejleder i Naturpark Åmosen, hvor han med stor succes arrangerede guidede ture, vikingeevents og samarbejde med både lokale lodsejere og frivillige.

De seneste seks år har Thomas arbejdet på nationalt niveau hos DGI, hvor han har udviklet friluftsliv og outdoor-faciliteter med særligt fokus på tilgængelighed. Han har desuden en stærk personlig passion for naturen: 

- Jeg elsker at være udenfor. Jeg cykler, løber og går, sover i naturen og bader i fjorden. Jeg kan godt lide at være kreativ og finde på løsninger, der gør naturen tilgængelig for alle, fortæller han.

Projektet kort fortalt

Naturprojektet bygger videre på erfaringerne fra et tidligere pilotprojekt, som UlykkesPatientForeningen gennemførte på Sjælland og enkelte steder på Fyn. I dette pilotprojekt blev tilgængelige naturområder kortlagt, og videoer og kort blev gjort tilgængelige for medlemmerne. Med det nye projekt bredes initiativet nu ud til hele landet, fra Vendsyssel til Bornholm, og målet er at kortlægge 34 naturskønne steder med høj tilgængelighed.

- Vi ønsker at sænke barriererne for at komme ud i naturen. Med projektet skaber vi overblik og tryghed, så man hjemmefra kan finde steder uden fysiske forhindringer. Turene skal vise, at det er muligt at nyde naturen på egne vilkår, forklarer Thomas.

En af de store nyheder i projektet er samarbejdet med alle fem nationalparker i Danmark. 

- Nationalparkerne er vigtige partnere, og vi vil samarbejde med dem og deres lokale naturvejledere for at skabe vedvarende forbedringer. Samtidig får nationalparkerne mulighed for at reflektere over deres tilgængelighed og forbedre faciliteterne for mennesker med handicap, tilføjer Thomas.

Meningsfulde naturoplevelser for alle

Barrierer i naturen kan ofte være usynlige for mange, men de har store konsekvenser for dem, der oplever dem. Det kan være noget så simpelt som et handicaptoilet, der er aflåst, eller en sti, der ikke er farbar i kørestol. 

- Med dette projekt vil vi vise, hvor naturens potentiale udnyttes bedst muligt til at skabe meningsfulde og tilgængelige oplevelser for alle, så alle kan få en god oplevelse uden at bekymre sig om uforudsete forhindringer, understreger Thomas, der ser frem til at få projektets mange ture sat i gang.

- Jeg glæder mig til at komme ud og møde medlemmerne og de frivillige. At lave ture sammen, tænde bål og dele en kop kaffe. Naturen er for alle, og jeg glæder mig til at vise, hvordan vi kan gøre den endnu mere tilgængelig, siger han med et smil.

Vil du med?

De første ture planlægges allerede til sommer, og vi håber, at mange medlemmer og deres pårørende vil deltage. Vi informerer løbende om turene på vores hjemmeside, i vores nyhedsbreve og i Livtags aktivitetskalender Det sker.

Projektet er støttet af Nordea-fonden.

Thomas' bedste råd til en god tur

  • Klæd dig varmt og praktisk – lag-på-lag beklædning kan være en fordel.
  • Husk regntøj og solidt fodtøj, så du kan bevæge dig frit.
  • Medbring en madpakke og noget varmt at drikke – det skaber hygge.
  • Pak en lille rygsæk med et siddeunderlag, solcreme og en flaske vand.
  • Tjek vejrudsigten og vær forberedt – det gør turen mere behagelig.
  • Husk at nyde naturen undervejs – det handler ikke kun om destinationen.