Gå til hovedindhold

Når unge bliver ramt af en ulykke, er familiens ressourcer afgørende

En ny rapport fra VIVE viser, at unges muligheder for hjælp efter en ulykke afhænger af deres netværk og sociale ressourcer.

En ny undersøgelse fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at det er afgørende for unge, der har været ude for en alvorlig ulykke, om de har ressourcestærke familiemedlemmer til at hjælpe dem.

Gennem en periode på to år har VIVE fulgt 12 unge ulykkesramte under 30 år, og undersøgelsen viser, at mange unge oplever store udfordringer med at navigere i sundheds- og socialsystemerne, specielt hvis de ikke har nogen med faglig indsigt til at støtte dem.

Ifølge rapporten er det ofte en stor fordel at have pårørende med særlige faglige kompetencer, som for eksempel en læge eller jurist, der kan hjælpe med at få den rette behandling.

Der er behov for en patient- og forløbskoordinator

Janus Tarp, formand for Ulykkespatientforeningen, kalder rapporten trist læsning og understreger, at der er brug for patient- og forløbskoordinatorer til at hjælpe ulykkesramte. Til Kristeligt Dagblad siger han:

- Vi ser alt for ofte, at mennesker, som kommer til skade, ender med at blive deres egen sagskoordinator. Som ulykkesramt bliver man ikke samlet op af systemet på en formaliseret måde, og derfor har vi i mange år talt for indførelse af patient- og forløbskoordinatorer, der kan hjælpe ulykkesramte i alle aldre med at finde vej i systemet.

Læs mere i Kristeligt Dagblad