Opskrifter på sund og lækker mad
Få inspiration til at lave sund mad.
Hvis du er blevet gangbesværet eller bruger kørestol, kan det være svært at forbrænde energi. Derfor er sund kost vigtig for at undgå overvægt, som er en ekstra belastning for svag muskulatur.
Vi har samlet en række opskrifter på sund og lækker mad, du måske kan blive inspireret af.
Juleand med et twist
Confiteret and i sprød kål med dadler, vinterfrugt og syltede rødløg.
Moderne Lørdagskylling
Vi sætter fokus på de klassiske hverdagsretter, som vi mindes dem, når vi krydrer dem med et moderne tvist.
Gurkemejepesto
Curcumin, der findes i krydderiet gurkemeje, er gavnligt at spise efter en hjernerystelse. Stoffet er godt til at dæmpe inflammationen i hjernen og har antioxidantvirkning.
Gullasch
Lækker gullasch fra bogen 'Superkost til Hjernerystelser'.
Hjemmelavede hotdogs
Hotdogs er godt, men hjemmelavede hotdogs er endnu bedre. Vi laver gourmet-udgaven, der er perfekte at servere på sommerdage og til sammenkomster. Velbekomme.
Mango-ceviche med sprød kål og tacos
En spicy ceviche med torsk smager fantastisk helt enkelt, som den er, og kan nemt serveres som en del af frokostbordet.
Grønne fiskedeller med agurke-remoulade og kartoffelsalat
Der er fisk i forklædning, når vi forkæler ganen med hjemmelavede fiskefrikadeller med lækkert tilbehør.
Quinoasalat med makrel, forårsgrønt og mormordressing
Der er sommer på tallerkenen, når vi byder på quinoasalat med røget makrel til enten frokost eller som let aftensmad.
Asiatisk fiskelasagne med kål og kokosmælk
Giv den klassiske lasagne modspil med en appetitlig fiskelasagne med masser af forårsgrønt tilsat et asiatisk twist med grøn karry, kokosmælk og koriander.
Fuldkornsrisengrød
Der er mere smag og bid i en grød kogt på fuldkornsris, og netop indholdet af fuldkorn gør, at grøden mætter mere. Har du en rest tilovers, smager den forrygende kold den næste morgen fx toppet med lidt appelsin, et drys kokos og kakaonips.
Ris a la mande fuldkorn
Vi laver ris a la mande med en god portion fuldkornsgrød. Desserten bliver lidt mere rustik, den har mere bid og mætter naturligvis også mere. Vi er fan.
Fuldkorns luciaboller
Det er en hyggelig tradition at spise luciabrød d. 13. december. Luciabollerne er ofte meget bløde og får den smukke karakteristiske gule farve fra safran.
Overnight oats med frugt og figner
På dansk også kaldt køleskabsgrød. Grøden er nem at lave, da den røres sammen og står koldt natten over. Den består af gryn og flager, som er rig på fuldkorn og derfor giver din mave en god start på dagen.
Mysliboller
Hjemmebagte mysliboller smækfyldt med fuldkorn. JA TAK! Vi bruger speltflager, grovvalsede havregryn og frø, og ælter dejen med hvid hvedemel som er mel med kornets skaldele og derfor rig på fuldkorn.
Spidskålsalat
En håndfuld kogt perlebyg giver den sprøde kål et lækkert fylde. Sammen med grønne asparges, edamamebønner og et drys ristet rugbrød er der et ekstra plus på fuldkornskontoen.
Rissalat
Der er lækre farver og masser af sommer over denne smukke salat, som primært består af sæsonens frugt og kogte fuldkornsris.
Havregrynsboller
Hjemmebagte havregrynsboller er luksus på morgenbordet og til eftermiddagshygge. Hvid fuldkornshvede er 100 % fuldkorn og fås i velassorterede supermarkeder.
Kernebrød
Et godt hjemmebagt brød med masser af kerner og fuldkorn kan serveres både morgen, middag og aften. Dejen er nem at lave, da den røres på maskine og hæver koldt natten over.
Bagte rødbeder med tranebær, korianderyoghurt og dukkah
Prøv en lækker rødbedesalat med spændende tilbehør. Dukkah er en lækker egyptisk nødde- og krydderiblanding.
Appelsinsalat med quinoa, granatæble og mandler
Forfriskende, smuk vintersalat der pynter på julebordet. Salaten kan serveres til alt lige fra and og flæskesteg til leverpostej eller en sildemad.
Crudite med edamamedip
Et grøntsagsfad med dip er slet ikke til at modstå. Det, der tager længst tid, er nok at klargøre grøntsagerne. Både dip og grøntsager kan tages med på farten fx i et par beholdere med låg.
Hjemmelavede myslibarer
De her lækre myslibarer forener lysten til noget sødt med det sunde. Snackbaren er fyldt med masser af gryn, kerner, frø og nødder, som både mætter og bidrager med masser af kostfibre.
Spidskålsslaw med fennikel, dild og blåbær
Denne spidskålsslaw kan meget nemt gå hen og blive en klassiker på middagsbordet. Den er mild, mættende og smager rigtig godt. Afhængig af sæson kan bærrene varieres, ligesom dild kan erstattes af fx persille eller basilikum.
Grøntsags ’cous cous’ med forårsgrønt
En grøntsagscouscous er en genial måde at få mange forskellige grøntsager på. Salaten smager fantastisk, er suveræn sund og et lækkert tilbehør til alverdens retter.
Grøn smoothie bowl
Det er smukt for øjet og smager mindst lige så godt, som det ser ud. Kommer du alt i en blender, er der morgenmad i løbet af få minutter.
Skipper skræk boller
Hjemmebagte boller med spinat og fuldkorn er en god start på dagen. Bollerne kan naturligvis også mætte knurrende eftermiddagssultne maver og er geniale i madpakken.