Skriveøvelse: Friskrivning
Friskrivning er en teknik, som kan bruges til at sætte ord på dine følelser, indre uro, rastløshed, spænding og/eller smerter. Du kan også bruge den til at være kreativ eller nysgerrig på dig selv.
Øvelsen handler om at skrive løs uden at stoppe op undervejs. Ved at tillade alt det, der pludselig dukker op, kommer du nemmere i kontakt med det, du måske ikke er så bevidst om hos dig selv. Og det kan skabe nye indsigter.
Skriveterapi er et redskab, som kan hjælpe dig med at udforske og arbejde med dine følelser, tanker og livsudfordringer. Ved at skrive kan du nemmere komme i kontakt med det, du ikke er bevidst om i dig selv.
Sådan gør du:
- Skriv i 6 minutter om, hvordan du har det.
- Det du skriver, behøver ikke at give mening. Det vigtigste er, at du tillader dig selv at være i det, der er, og skriver, hvad der falder dig ind.
- Du skal skrive, hvad du tænker, hvad du mærker i kroppen, og hvad du føler på nuværende tidspunkt.
- Det, du skriver, behøver ikke at være fuldendt, velovervejet eller uden fejl. Det vigtigste er, at du skriver sammenhængende ud i et flow.
- Hvis du ikke ved, hvad du skal skrive, skriver du bare ”Jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive”, indtil næste tanke dukker op.
Du kan evt. supplere skriveøvelsen med en kort meditationsøvelse før eller efter:
- Find en behagelig position. Det kan være siddende eller liggende.
- Luk øjnene og tag en dyb indånding ind gennem næsen, fyld lungerne med luft og pust derefter langsomt ud gennem munden.
- Læg mærke til din vejrtrækning, vær med den og lad den passe sig selv.
- Hvis der dukker tanker op undervejs, så smid dem væk og led din opmærksomhed tilbage på vejrtrækningen.
Ved at kombinere de to øvelser kan du opnå ekstra meget ro.
Øvelsen stammer fra webinaret Skriveterapi for ulykkesramte (nov. 2023) med psykoterapeut og specialist i skriveterapi Annette Aggerbeck.
Dette materiale er støttet økonomisk af Offerfonden.