Det kan du selv gøre
Følgevirkningerne af en rygmarvsskade kan behandles eller lindres på forskellig vis. Oftest vil et træningsforløb være centralt for at optimere din funktion i hverdagen.
En rygmarvsskade kan ikke helbredes, men følgevirkningerne kan blive behandlet eller lindret på forskellig vis. Det er derfor vigtigt, at sundhedsfaglige personer med ekspertise om din diagnose hjælper dig hurtigst muligt. Du kan derfor ved behov bede din egen læge eller hospitalslæge om at blive henvist til et tværfagligt rehabiliteringsforløb hos Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter.
I selve rehabiliteringsforløbet skal du være opmærksom på din krop, men det skal du fortsat derefter. Der kan forekomme senfølger med rygmarvsskaden, og aldring påvirker ligeledes kroppens funktioner.
Oftest vil et træningsforløb være centralt for at optimere din funktion i hverdagen.
Tilrettelæggelsen af træning afhænger af dit skadesniveau, din fysiske tilstand samt dine mål for træningen. Ud over træning af funktioner i hverdagen kan fysisk træning bestå af mange elementer som fx:
- Styrketræning
- Udholdenhedstræning
- Konditionstræning
- Åndedrætstræning
- Balancetræning
- Bevægelighedstræning
- Funktionel elektrisk stimulering
Når man er fysisk aktiv ved træning som rygmarvsskadet over 6. brysthvirvel, skal man være opmærksom på, at skaden kan have en indvirkning på puls, blodtryk og evt. autonom hyperreflexi.
Her kan du læse mere om træning og øvelser:
Vil du vide mere?
Er du allerede tilknyttet Specialhospitalet for Polio- og UlykkesPatienter, kan du henvende dig til din kontaktperson for uddybende information.
Vil du vide mere om, hvordan du kan blive henvist til specialhospitalet, så klik her:
Læs også
Hvad er en rygmarvsskade?
At have en rygmarvsskade betyder en skade på nerver i rygmarvskanalen.
Følger af en rygmarvsskade
Stort set alle kroppens funktioner kan blive påvirket som følge af en rygma ...
Behandling af en rygmarvsskade
Rygmarvsskader kan ikke helbredes, og hvilke indgreb, der skal foretages, v ...