Hvad er en amputation?
En amputation er en kirurgisk fjernelse af en større eller mindre del af en kropsdel. Ordet amputation kommer af latin: amb(i) = rundt om, omkring, putare = beskære.
Benamputationer
Langt størstedelen af de amputationer, der foretages i Danmark, er benamputationer. Der foretages ca. 1.700 benamputationer om året. Op mod 90 pct. af amputationerne sker pga. senfølger til diabetes eller åreforkalkning. Kun omkring 8-10 pct. bliver benamputeret pga. andre tilstande som ulykker, kræft eller medfødte sygdomme.
Man skelner overordnet set mellem underbensamputationer og lårbensamputationer. Om du er amputeret over eller under knæet har betydning for din genoptræning og evt. protese.
Arm- og håndamputationer
Der foretages ganske få arm- og håndamputationer årligt i Danmark. De fleste amputationer sker som følge af en ulykke, sygdomme som kræft eller på grund af en medfødt tilstand.
Der er i sagens natur stor forskel på, om du får amputeret en lillefinger, eller om du har fået fjernet noget af skulderen. For nogle vil det være voldsomt indgribende i hverdagen at mangle en finger, mens andre hurtigere vænner sig til livet uden.
Jo højere oppe amputationen sidder, jo flere funktioner er der mistet. Derfor kan der være et større behov for genoptræning, men det afhænger bl.a. af, om du ønsker at bruge protese, og hvad der er vigtigt for dig at kunne i hverdagen.
Dette materiale er økonomisk støttet af Rådet for Offerfonden.