Følger af arm- og håndamputationer
Det er livsomvæltende at blive amputeret. Vi bruger vores hænder og arme i rigtig mange forskellige situationer, og efter en amputation bliver mange ramt på deres erhvervsevne og/eller deres evne til at klare sig selv på arbejdet eller derhjemme.
Hænderne har vigtige praktiske funktioner i forhold til at tage fat og gribe, men vi bruger også hænderne til det emotionelle, fordi vi har meget følsomhed i hænderne. Vi bruger vores hænder til at møde mennesker, at løfte vores børn, ae dem på kinden og så udtrykker vi os også med vores hænder.
Fysiske følger
Kort efter amputationen begynder man at forme stumpen ved kompression. På den måde forsøger man at mindske hævelsen fra operationen. Lige så snart såret er lægt, får du en såkaldt liner på. Det er et hylster, man sætter udenpå stumpen. Lineren hjælper med at forme stumpen, og så hjælper den også med tilvænningen til, at der er noget, der sidder stramt om stumpen. Det skal du nemlig vænne sig til, hvis du senere vil have en protese.
Protese, manchet eller enhåndshjælpemiddel
Der findes en del forskellige hjælpemidler og proteser til amputerede. Det er meget forskelligt, hvad der er en god løsning for den enkelte, og her må du prøve dig frem sammen med ergoterapeut og bandagist.
-
For nogle kan det være relevant at få en protese efter en amputation. Det er muligt både at få æstetiske proteser og funktionelle proteser.
Æstetiske proteser
En æstetisk protese kan fx være en finger, der ligner den tilsvarende finger på den anden hånd, men ikke har nogen funktion. Det kan være relevant for undervisere, der oplever den manglende finger som et forstyrrende element i deres undervisning, men ikke oplever at have brug for funktionaliteten af fingeren.
Æstetiske proteser håndlaves af kunstnere i Frankrig, og de kan laves meget virkelighedstro og i mange forskellige afskygninger. Det er muligt at få en hel arm, som ikke er bevægelig, men ligner den modsatte, hvis det er dét, der er dit behov.
Funktionelle proteser
Det er også muligt at vælge en funktionel eller mekanisk protese. Hvilken type af protese, du skal vælge, kommer meget an på dit behov. Der vil oftest være en åbne/lukke-funktion, men for nogen er det vigtigere at protesen er slidstærk. De vælger fx en krog, der kan modstå det meste. Andre vil hellere have noget, der er tættere på at ligne den modsatte arm.
Det er ikke alle, der vælger at få en protese, og det kan der være forskellige grunde til. En protese tager noget af følesansen, og nogen synes også, det er for tungt at gå rundt med.
Herudover er det en tilvænningssag at gå med noget stramt om stumpen.
Hvis du skal have en protese (enten æstetisk eller mekanisk), bliver det besluttet i samarbejde med en ergoterapeut, en overlæge og en bandagist.
-
En anden mulighed er en såkaldt manchet.
En manchet er et ”armbånd”, som du sætter fast om håndleddet eller stumpen, og som du kan påsætte forskellige remedier, du skal bruge. Det kan fx være en pensel, et haveredskab eller en påklædningspind, så du kan tage tøj på.
Det er muligt at blive vurderet af et proteseteam i forhold til protese og manchet.
-
Der findes et hav af enhåndshjælpemidler, som kan lette hverdagen for mange amputerede. Uanset om du er protesebruger eller ej, kan du fra tid til anden få brug for små hjælpemidler til at lette hverdagen. Hvis protesen fx er for stram i varmen, du har fået sår og er øm eller protesen skal til reparation, kan det være relevant.
Man kan få stort set alt i enhåndshjælpemidler. Alt fra en karkludopvrider, et skærebræt med skridsikkert underlag og søm til at holde brødet fast, til opvaskebørster, æggebægre og skrælleknive med sugekop.
Det er svært for den enkelte at have overblikket over, hvilke lavpraktiske redskaber, der kan hjælpe i dagligdagen. Du kan sammen med din ergoterapeut tale om, hvad der er vigtigt for dig at kunne, og derigennem få inspiration og hjælp til, hvad der kunne være relevant for dig.
Vi tester udvalgte hjælpemidler.
Mentale følger
Det er en stor omvæltning i livet at få foretaget en amputation, og det tager tid at vænne sig til sin nye krop. De fleste vil opleve, at der er et før og et efter amputationen.
Hvis amputationen er foretaget på baggrund af en sygdom, kan det for nogle være en lettelse at komme igennem operationen. De har måske haft sår og smerter længe og kan efter amputationen se fremad mod et nyt liv. Mentalt har de ofte også tid til at forberede sig på tanken om at mangle en legemsdel.
Sker amputationen efter en ulykke, er situationen en helt anden. Du har ikke haft samme tid til at vænne dig til tanken, og du skal fra den ene dag til den anden indstille dig på et nyt liv uden den amputerede legemsdel. Det er derfor helt naturligt at opleve en sorg over at have mistet fx sin arm og reagere på det. Sorgen kan komme med det samme, forskudt eller dukke op fra tid til anden.
Herudover er der risiko for, at en amputation kan føre til depression, angst og ensomhed.
Dette materiale er økonomisk støttet af Rådet for Offerfonden.